Systemb. art.nr:

Pris:

Volym:

Kollistorlek:

Druvor:                

Ursprung:          

Årgång:

Alkoholhalt:

Restsockerhalt:

Syrahalt:

79576   (Best.sortim.)

170 kr/st 

750 ml

6 x 750 ml

Sangiovese 68 %, Merlot 23 %, Cabernet Franc 9 %

Maremma i Toscana

2004

13,5 %

2,0 g/l

5,7 g/l

Färg:

Doft:

Smak: 


Servering:

Passar till:Jordmån:

Klimat:
Skörd:

Vinifiering:


Mognad:
Antal flaskor:

Ekologiskt:

Producent:

Mörkt röd med tegelnyans

Mogna röda och mörka bär, lite ceder, tobak och kryddor.

Ren frukt med mörka bär som möter ceder, tobak och välintegrerade fattoner med mjuka tanniner. Ett fylligt, harmoniskt vin med lång eftersmak. 

vid ca 18°C. Öppna gärna flaskan 1 tim innan eller dekantera/lufta vinet.

Pastarätter med tomat-/köttsåser, charkuterier som fänkålskryddad salami, lufttorkad skinka, ragu på hare, rätter av vildsvin, lamm, nöt eller vilt samt till lagrade hårdostar, t.ex. pecorino.

Varierande, till största delen kalksten och sand.

Närheten till havet gör att odlingarna som vädras av havsvindarna får ett svalare klimat än längre in i Toscana. Detta ger förutsättningar för att skapa mer nyanserade och elegantare viner ofta med ton av Medelhavskustens örter och växter.  

Manuell. Skördeuttag endast ca 38 hl/ha.

Långsam spontanjäsning – endast druvornas egna jästsvampar – på låg temperatur i ståltank

Initialt är 75 % av vinet lagrat 21 månader i franska mediumrostade 225 l ekbarrique och 25 % av vinet i ståltank. Efter blandning ytterligare 7 månader i 2250 och 750 l ekfat varefter det blandats igen och tillbringat en månad tillsammans i ståltank. Buteljerat i slutet av 2007.

ca 9 700 flaskor av årg 2004, på marknaden från 2012.

Vinet är av ekologiskt odlade druvor, certifierade av ICEA IT BIO 006.
Även arbetet i vinkällaren, lagringen och buteljeringen uppfyller de nya kraven från 2012 för ekologiskt vin enligt EU-direktiven EC 834/07 och EC 889/08 men eftersom vinet buteljerades innan dess är det bara certifierat som vin av ekologiskt odlade druvor. Årgång 2005 som nyligen buteljerats är certifierat som ekologiskt vin.

Podere Riparbella är en liten producent som sedan 1993 ägs av det Schweiziska paret Christian Prohaska och  Veronica Malzacher. 1995 var dom klara med renoveringen av vingårdarna och två år senare öppnade de sin turistanläggning med 11 rum för besökare. På de 46 hektaren finns både skog och odlingsmark. All odling sker enligt ekologiska riktlinjer och förutom vin och olivolja odlar man även kronärtsskockor, grönsaker, bär och örter.

Deras ekologiska engagemang följs upp av övertygelsen att ”VISST MÅSTE FÅ TA SIN TID” – en ovanlig inställning i dagens snabba samhälle.

Christian som är vinmakaren säger – ett vin är ett levande väsen. Man kan inte stressa fram ett vin och tro att det ska bli bra. Låter man däremot vinet utvecklas i sin egen takt får man ett vin som behåller sin ungdomliga kraft och spänst och samtidigt blir mycket lagringsdugligt. Sangiovesedruvan kan ju vara ganska ”vresig” med sträva tanniner som ung men den långa lagringen, i olika fatstorlekar, rundar av tanninerna och gör dem silkeslena. Jag behöver dessutom bara tillföra minimal mängd sulfit vid buteljeringen – långt, långt under de godkända nivåerna. Mina viner är naturliga viner.

Christians viner har genom åren erhållit många utmärkelser i de europeiska vinkatalogerna, här några av de viktigaste för Sciamagna 2004:

Gambero Rosso 2012 = 2 glas

I Vini Veronelli = 85 p

Luca Maroni = 82 p

Wein-plus.eu = 86 p


www.riparbella.com

EKOLOGISKt NATURVIN

Sciamagna 2004, Vino rosso Maremma Toscana IGT

Brusquini da bere AB, Ängdalavägen 35, 217 47 Malmö

Tel 070 524 51 09  www.dabere.se