Systemb. art.nr:

Pris:

Volym:

Kollistorlek:

Druvor:                

Ursprung:          

Årgång:

Alkoholhalt:

Restsockerhalt:

Syrahalt:

75855   (Best.sortim.)

213 kr/st

750 ml

6 x 750 ml

Corvina 60 %, Corvinone 30 %, Rondinella 10 %,

Veneto, Italien

2009

14,0 %

3,90 g/l

5,65 g/l

Färg:

Doft:


Smak: 


Servering:

Passar till:

Jordmån:

Exponering:

Skörd:

Vinifiering:



Mognad:


Antal producerat:

Producenten:

djupt röd med violetta stråk.

Komplex doft av mörka körsbär, björnbär, plommon och örter, sekundärt kryddor, kaffe, choklad och vanilj.

Frisk fruktig med mörka körsbär, björnbär, örter och kryddor, sekundärt kaffe, choklad, lakrits och vanilj. Lång eftersmak. 

vid ca 16-18°C. Öppna gärna flaskan 1 tim innan eller dekantera/lufta vinet.

mustiga pastarätter och grytor, kokt och grillat rött kött och lagrade ostar.

Kalksten med stenar och grus.

vingården är belägen 200-250 m.ö.h. och exponeras mot nordöst-söder.

Manuell skörd från 30-35-åriga vinstockar. Skördeuttag ca 80 hl/ha.

Efter skörden i september spontanjäser vinet långsamt på låg temperatur under 25-30 dagar och får sedan vila på ståltank till februari när vinet hälls över druvresterna från Amarone- och Reciotoproduktionen (Ripasso) och en andra jäsning startar.

Efter den andra jäsningen har vinet fått mogna i franska 225 l ekfat, s.k. barrique, i drygt 18 månader. Därefter blandades vinet och utvecklades 1 år i ståltank innan buteljeringen och har sedan mognat drygt ett år i flaskan.

ca 15 000 flaskor.

Villa Erbice ägs av bröderna Alberto och Silvio Erbice. Båda bor i familjens stora 1600-talsvilla och värnar de gamla vinmakartraditionerna som gått i arv sedan farfar Narciso började odla vin på 1870-talet. Silvio ansvarar för vingårdarna och Alberto som är enolog, för själva vinframställningen.

Man arbetar man enligt traditionella naturliga metoder. I vingården undviker man kemiska preparat, förutom att man under våren använder den s.k. Bordeauxblandningen (en blandning av kopparsulfat, kalk och vatten), en vätska som även är godkänd som skydd inom ekologisk odling.

All skörd sker manuellt och vid vinifieringen är det druvornas naturliga jästsvampar som får stå för den långsamma spontanjäsningen, utom vissa extrema år då små mängder utvald jäst måste tillföras för att få igång den.

Även här är tillsatser och kemiska preparat förbjudna, förutom minimal mängd svavel som tillsätts vid själva buteljeringstillfället.


www.villaerbice.it

Villa Erbice Valpolicella DOC Superiore Ripasso 2009

Brusquini da bere AB, Ängdalavägen 35, 217 47 Malmö

Tel 070 524 51 09  www.dabere.se