Systemb. art.nr:

Pris:

Volym:

Kollistorlek:

Druvor:                


Ursprung:          

Årgång:

Alkoholhalt:

Restsockerhalt:

Syrahalt:

75786 (Best.sortim.)

401 kr/st

750 ml

6 x 750 ml

Corvina 50 %, Corvinone 30 %, Rondinella 10 %,

Molinara 10 %

Veneto, Italien

2007

16,0 %

7,10 g/l

5,9 g/l

Färg:

Doft:


Smak: 



Servering:

Passar till:

Jordmån:

Exponering:

Skörd:

Vinifiering:





Mognad:


Antal producerat:

Producenten:

Ogenomträngligt mörkt röd.

Komplex doft av mörka bär, plommon, torkad frukt, örter, sekundärt kryddor, kaffe och choklad.

Frisk fruktig smak med mörka körsbär, torkad frukt, plommon, örter, kryddor, välbalanserade fattoner med kaffe, choklad och lakrits, silkeslena tanniner och en lång eftersmak. 

vid ca 16-18°C. Öppna gärna flaskan 1 tim innan eller dekantera/lufta vinet.

mustiga grytor, vilt, grillat rött kött och lagrade ostar.

Kalksten med stenar och grus.

vingården är belägen 200-250 m.ö.h. och exponeras mot nordöst-söder.

Manuell skörd från 30-35-åriga vinstockar. Skördeuttag endast ca 40 hl/ha.

Efter skörden i september torkas druvorna i speciella backar på ett väl ventilerat ställe - hos Villa Erbice på vinden (utrymmet kallas ”Fruttai”) under 3-4 månader. Druvorna förlorar då upp till 50 % av sin vikt (momentet kallas Appassimento). De russinlika druvorna pressas och den kraftiga, sockerrika musten får sedan spontanjäsa långsamt på låg temperatur under 25-30 dagar.

Efter jäsningen har vinet fått mogna i franska 225 l ekfat, s.k. barrique, i drygt 24 månader. Därefter blandades vinet och utvecklades 1 år i ståltank innan buteljeringen och har sedan mognat drygt ett år i flaskan.

ca 10 000 flaskor.

Villa Erbice ägs av bröderna Alberto och Silvio Erbice. Båda bor i familjens stora 1600-talsvilla och värnar de gamla vinmakartraditionerna som gått i arv sedan farfar Narciso började odla vin på 1870-talet. Silvio ansvarar för vingårdarna och Alberto som är enolog, för själva vinframställningen.

Man arbetar man enligt traditionella naturliga metoder. I vingården undviker man kemiska preparat, förutom att man under våren använder den s.k. Bordeauxblandningen (en blandning av kopparsulfat, kalk och vatten), en vätska som även är godkänd som skydd inom ekologisk odling.

All skörd sker manuellt och vid vinifieringen är det druvornas naturliga jästsvampar som får stå för den långsamma spontanjäsningen, utom vissa extrema år då små mängder utvald jäst måste tillföras för att få igång den.

Även här är tillsatser och kemiska preparat förbjudna, förutom minimal mängd svavel som tillsätts vid själva buteljeringstillfället.


www.villaerbice.it

Villa Erbice Amarone della Valpolicella DOC, vigneto Tremenel 2007

Brusquini da bere AB, Ängdalavägen 35, 217 47 Malmö

Tel 070 524 51 09  www.dabere.se